2012. október 2., kedd

Salgótarján modern belvárosa II.

A belváros keleti része

Salgótarján jellegzetesen „madzagváros”-típusú település, a város hosszan nyúlik el a Tarján-patak völgyében. Városüzemeltetési szempontból ez kedvezőtlen adottság, hiszen a város léptékéhez képest fajlagosan nagyobb távolságokat kell így megtenni a különböző városrészek, intézmények között. Ezt ellensúlyozandó, az 1950-es évektől a városközpont közvetlen szomszédságában a domboldalak is fokozatosan beépítésre kerültek, új lakónegyedek mellett több fontos közintézmény is ide települt.
















A főtér „erkélyházai” mögött hangulatos, árnyas lépcsők vezetnek fel a Pécskő-domb oldalába.











A dombról belátni kicsit a főtérre is. Így festett a panoráma az 1970-es években (fotó: Lelkes László), és így néz ki ma. A növényzet szépen belakta azóta az akkoriban eléggé ridegnek ható várost, ősszel különösen barátságos a városkép.

 

Kicsit feljebbről rálátni a főtér feletti újabb építésű lakóházakra is. Kevés városunkban van a központnak ennyire a tőszomszédságában a természet! Háttérben a Karancs 700 méteres csúcsa is idelátszik. 

















Sajnos a nyílászárócsere itt sem egyszerre történt…


 


















…de az egyedi megoldású virágládatartók mindenhol megmaradtak.

 














Kicsit feljebb szépen simul a domboldalba a Bolyai Gimnázium…
 

















…és a főiskolai kollégium kissé bonyolult tömegű épülete. 







A dombról dél felé szintén lépcső vezet le a völgybe. Nemrég felújították, közvilágítást kapott, szép, rendezett park övezi! 


 



A völgyben húzódó Pécskő utca északi oldalán az óbudai kísérleti lakótelepről ideszármazott nyolcemeletes pontházak sorakoznak. Jobb állapotban, mint óbudai társaik!

 














Akárcsak a garzonházakon, a homlokzaton itt is födémsávok,  valamint enyhén kiugró ablakok, kicsit mozgalmasabb így.

















A pontházaktól övezetten kellemes hangulatú játszótér. Jó lehet itt óvodásként rohangálni.















  


A szemközti dombon az ötvenes években kisebb léptékű házak épültek. Ez a lejtős utca kifejezetten jó hangulatú, a kertek, udvarok ápoltak, szépek.





















Kár, hogy az épületek nagyon rossz állapotban vannak. És itt nagyon látszik, hogy nem csak az épületeknek, hanem a benne lakóknak is voltak szebb éveik!
 
















Ezt vakolattal, színezve, éltettel teli kell elképzelni. Akkor izgalmas.

















Magastető, a formáját követő ablak középtengelyből jó érzékkel félrehúzva, műkő keretezéssel. Szép arányok!

















Rendezett környék, pont jó léptékű házak. Milyen jól mutatnának akár a Gellért-hegy oldalában is! De még jobb lenne, ha itt mutatnának kicsit jobban.