2012. november 13., kedd

Dunaújváros: moderntől modernig a szocreálon át II.


Dunasor


A Vasmű úttól keletre, a löszfennsík Duna felőli szélén létesült Dunaújváros másodikként felépült városrésze. Változatos beépítés jellemzi, északi és déli részén jellemzően szocreál stílusú keretes és sávos beépítésű modern lakónegyed épült fel, a középső sávban pedig fontos közintézmények kerültek elhelyezésre, jellemzően már a lakóépületek elkészülte után.



Dunaújváros intézményi központja a Városháza tér, amelynek leghangsúlyosabb épülete a Polgármesteri Hivatal toronyépülete. A téglatest formájú tömegekkel érdekes
kontrasztot képez a kör alakú óra... 


... de főképp ez a lámpaköltemény!


A vertikális tömeghez kötelező lepény, ma okmányiroda és bíróság. Mint legtöbb tisztán igazgatási funkciójú városi főterünk, ez is teljesen élettelen, pang az ürességtől.


 A Városháza (egykor Lenin) tér Leninnel és nélküle. (Régi kép innen.)


Homlokzati anyagok: műkő és tégla.


A főtértől északra két keretes tömb épült fel még az 1950-es években: A Liszt Ferenc-kert és az Erkel-kert. A komor szocreál homlokzatok egyhangúságát csak az áttört kőkorlátos erkélyek dobják fel.


Akiknek nem jutott erkély, azok jobb híján a kőkeretes ablakpárkányba rakták ki virágaikat. Még szerencse, hogy alatta ott a timpanon, amin lecsúszva egy méterrel alacsonyabbról esnek majd a járókelők fejére a cserepek!


A belvárosban már látott módon a tetőterek itt is beépítésre kerültek: az eddigiek közül ez a legeredetibb megoldás: kis saroktorony szélkakassal.


A Városháza tér déli részén áll az egykori pártház, ma városi múzeum (Weiner Tibor, 1951). Weiner nagyvonalú igazgatási központot tervezett a főtér helyére az 1950-es évek legelején, ebből a tervből csak ez a szerény méretű pártszékház valósult meg.


Erkélyrácsa ma is a régi időket idézi...

 

A túlságosan is szerényre sikerült pártház épülete szerencsétlenül eltörpült a Vasmű út nyugati oldalán álló Irodaházhoz és Arany Csillag Szállóhoz képest. Ennek a tarthatatlan helyzetnek az ellensúlyozására a főtértől délre a 60-as években mozgalmas beépítés valósult meg. Baranyai Ferenc lakóházai érdekes tömegalakítású, talán kissé sok elemmel operáló épülettömböt alkotnak (1961).


 Az épületszárnyakat az utca felett többszintes híd köti össze...


 ... amely jelenleg eléggé életveszélyes állapotban van...


Az épület déli homlokzata jellegzetes hatvanas évekbeli megoldás, amely teljes felületen nyitott loggiáival megnyílik a park zöldje felé, ugyanakkor megfelelő árnyékolást is ad.


A háztömb Vasmű úti oldalában kapott helyet a dunaújvárosi kortárs művészet...


 ...szentélye.


Átömlő lépcső, átkelés a szocreál világából a mába. Nagyon sok szimbolikus értelmezés lehetséges...


 .. ahogy a belső térben is: Adidas-ablak...



A Vasmű út dunasori oldalán áll Dunaújváros egyik legizgalmasabb épülete, Ivánka András rendelőintézete (1951). A hosszanti szárny még az eredeti terv szerinti modernista homlokzattal épült meg... (Régi kép: képeslapfotó.)


... azonban a kör alakú előcsarnokot már szokatlan módon egyiptomi díszítőelemekkel öltöztették fel! Ide be is megyünk.


A kör alakú belső előtér nagyon jellegzetes belsőépítészeti alkotása a korszaknak.
A végigfutó emeleti erkélykorlát hajlított fából készült! Formálása az ókori egyiptomi építészet  oszlopfőihez nyúlik vissza.



Jellegzetes szocreál szobor. Az erős és egészséges anya két gyermekével. A nagyobbik virággal köszönti édesanyját.


A termet megvilágító nyílások üvegbetétei szódásüvegaljak.


 

Az íves kerengőben kaptak helyet az öltözők.


A henger és a téglatest formájú épülettömegek találkozásánál érdekes belső tér jött létre. Ivánka András ezt a maradékteret nagyon kreatívan használta fel. A megnyitások sok fényt adnak a téröblösödésnek, ahová a lépcső is megérkezik. Itt az előtérben különböző képzőművészeti alkotások kaptak helyet: egy Zsolnay-ivókút és a szocializmust építő munkások muráliái is díszítik a teret.


A szakorvosi rendelőintézet mögött áll Farkasdy Zoltán kórházépülete (1964), amelyért a tervező Ybl-díjat kapott.


Jellegzetes födémsávos homlokzat, már a szocreál után visszatérő modern tipikus eleme. Nagyon finom gesztus csillagszerűen szétálló szárnyak végének visszabillentése a megemelt attikafallal.


Tovább a Vasmű út keleti oldalán is hatalmas platánok alkotnak fasort. Közöttük kisebb pavilonépületekben különböző szolgáltató funkciók kaptak helyet.


A Vasmű út keleti oldalán három-ötemeletes sávházak állnak (Weiner Tibor, 1951), amelyek mintegy 250 méter hosszúságban hatalmas falként takarják el a Vasmű út felől a Dunasor hátsó, csendesebb részeit.


Monumentális átjárókon lehet ájtutni a sávházak mögötti Gagarin térre. A névadást nem csak a korszellem diktálta: a világ első űrhajósa maga is megfordult a városban!


Jurij Gagarint fogadják az ünneplő dunaújvárosiak a rendelőintézet előtt (kép forrása).


A Gagarin térről a Dunához vezető Kisdobos utcában áll Jálics János Vasmű úti lakóházának változata (1952). Az előtte lévő parkból úgy fest, mint egy későbarokk kastély...


A főutcán praktikus árkádok itt a mellékutcákban teljesen feleslegesek, értelmetlenek.


A szocreál épülettömbhöz 1958-ban egy modernista szárny épült, egyedi erkélyekkel.


Az épület északi oldala függőfolyosós kialakítású, egyedi festésű, darázsmintás korlátokkal.


A Dunasor Vasmű útra merőleges utcái a Duna feletti magaspartra futnak ki. A Kossuth Lajos utca végén áll Somogyi József kitűnően elhelyezett Aratók c. szobra (1979), háttérben a végtelen, termékeny síksággal.


 Érdemes megfigyelni jobbról a második nőalak nyaktörő igyekezetét.



A löszfal itt nagyon meredek peremmel szakad le a folyamhoz, ezen a szakaszon az idők során számtalan kisebb-nagyobb földcsuszamlás következett már be. A városépítéssel, a természeti környezetbe való durva beavatkozással a talajvíz jelentős mértékben megemelkedett, és ez tovább gyengítette a löszfal stabilitását. 
1964 és 1965 telein hatalmas partfalomlások történtek, épületek, szivattyútelepek, közművezetékek csúsztak a Dunába, és már az újonnan épülő Barátság városrészt is veszélyeztették a földmozgások (képek forrása). Az esetleges katasztrófák megelőzése érdekében a löszpart belterületi szakaszát komolyan megerősítették, a partfal állagmegóvására, karbantartásra pedig külön céget - Dunaújvárosi Partfalvédelmi Vállalat - hoztak létre.



Épül a lépcsős partfal.


A kész teraszos rézsű a Dunasor északi részén.
 

Ma a partfal tetején és alján egyaránt sétányok húzódnak, ezeket kőből kirakott lépcsők kötik össze. A talaj összetartása és a csapadékvíz felszívása céljából a teraszos lejtőkre értékesebb növényeket, helyenként táji jellegű ritkaságokat is telepítettek. Így a Duna-part ma Dunaújvárosnak a központból pár percnyi sétával elérhető  "házi arborétuma", számtalan napozó- és pihenőhellyel, játszótérrel.

 

A felső sétány, akárcsak a partfal többi szintje, szépen gondozott, s mára a dunaújvárosiak kedvenc kocogóterepévé vált. A sétány belvárosi szakaszán szoborparkot alakítottak ki, ahol a Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep munkáit láthatjuk. A rendszeresen megrendezésre kerülő művésztelep alkotóinak bázisa a Dunai Vasmű, ahol ipari körülmények állnak a szobrászok rendelkezésére, az itt gyártott acélelemekből nagyméretű köztéri alkotások is készülhetnek. A szoborpark alkotásainak száma a 70-es évek óta  folyamatosan gyarapodik.


Rómeó és Júlia (Peter Sommerauer, Helmut Karl, 1993). Ritka az a szobor, ami kimondottan balesetveszélyes, de ez határozottan ilyennek tűnik: az erkélyre felvivő lépcső bár nagyon elegáns így korlát nélkül, de a fel-le rohangáló gyerekek jó nagyot eshetnek róla...


Ez itt Mátyás gyűrűje (Berry Parker, 2000).


Szöllőssy Györgyi: Ép és roncsolt csövek (1981), háttérben a kikötővel. Szép példája annak, hogy itt Dunaújvárosban a köztéri alkotásokat nemcsak kiállítják és a sorsukra hagyják, hanem az állagukat óvják is: a szobor pár éve még elrozsdásodva állt itt, azonban nemrég az eredeti színterv szerint újrafestették.


A szoborpark déli végén áll a legnagyobb, 13 méteres kompozíció, Ingo Glass alkotása (1987), amely a művész tíz Duna menti országban felállított szobrainak egyike, a mű kelet és nyugat összetartozását fejezi ki.


Végül egy panorámakép a szobrok hátterét adó látványról, lenyűgöző innen a kilátás a szélesen hömpölygő Dunára és az Alföldre.